Porosty pojawiają się często na drzewach. Te unikalne organizmy, będące symbiozą grzybów i glonów (a czasem również bakterii fotosyntetyzujących), mogą być zarówno fascynującym zjawiskiem, jak i potencjalnym zagrożeniem.
Skąd się biorą?
Porosty często wybierają do życia drzewa i krzewy, ponieważ potrzebują stabilnej powierzchni do wzrostu oraz dostępu do światła słonecznego.
Nie są pasożytami, jak mogłoby się wydawać, ponieważ nie pobierają składników odżywczych bezpośrednio z roślin, na których się osiedlają. Ich obecność może jednak sygnalizować pewne warunki środowiskowe, takie jak czyste powietrze (porosty są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia), oraz może wskazywać na to, że drzewo nie jest w najlepszej kondycji.
Jak usunąć porosty?
• zdzieranie ręczne szpatułką – przy pomocy drewnianej szpatułki można oczyścić pędy z nadmiaru porostów. Można również zebrać ich nadmiar z kory;
• wapnowanie – wapnowanie pni drzew owocowych, znane również jako bielenie drzew, ogranicza występowanie porostów. Bielenie drzew owocowych chroni też korę i pień przed uszkodzeniami związanymi z wahaniami temperatury. Wapnowanie przeprowadza się zwykle w drugiej połowie grudnia lub w styczniu. Można je powtarzać, ponieważ drzewa powinny pozostać pobielone do marca;
• szorowanie drzew wodą z mydłem potasowym – przygotowujemy roztwór wody i mydła potasowego, a następnie przy pomocy moczonej w nim szczotki oczyszczamy pień drzewa. Zabieg można wykonywać jesienią lub wczesną wiosną. Najlepiej w czasie większej odwilży.

Czy porosty są szkodliwe?
Porosty na drzewach, choć często postrzegane jako nieszkodliwe, mogą w niektórych przypadkach stanowić zagrożenie dla zdrowia roślin. Jeżeli jest ich w nadmiarze, mogą tworzyć sprzyjające rozwojowi grzybów miejsca na korze drzew i krzewów. Wśród grzybów tych naturalnie mogą znaleźć się organizmy chorobotwórcze, które będą wnikać w głąb gałęzi lub pnia.
Kryjówka dla szkodników
Gęsta warstwa porostów staje się idealną kryjówką dla szkodników zimujących, zwiększając ryzyko wtórnych infekcji. Mogą też ograniczać oddychanie drzew owocowych i powodować zamieranie owocujących gałązek, co jest szczególnie niekorzystne w przypadku drzew uprawnych.