Wewnątrz każdego ogrodu w szkle, jako że jest on specyficznym mikroświatem, nieustannie rozmnaża się ogromna liczba mikroorganizmów glebowych (bakterii, pierwotniaków, grzybów), które warunkują poprawne jego funkcjonowanie. Dzięki nim rozkładana jest martwa materia organiczna w ogrodzie i mineralizowane są związki organiczne.
W przypadku pojawienia się zagrożenia dla roślin tj. pleśń czy szkodniki, należy odpowiednio zadziałać, nieco odmiennie niż w przypadku klasycznych roślin w doniczce.
Stop preparatom chemicznym
W przypadku ogrodów w szkle, zdecydowanie nie należy stosować chemicznych środków ochrony roślin, które mogą finalnie zniszczyć życie mikrobiologiczne. Należy zatem stosować jedynie naturalne środki.
Pleśń
Pleśń w postaci białego, drobnego “puchu”, pojawia się zwykle po posadzeniu i w większości przypadków na obumierających lub martwych tkankach roślinnych, tj. kora drzewek bonsai. Niekiedy pleśń można zaobserwować na liściach mechanicznie uszkodzonych podczas sadzenia.
Grzyb w ziemi
W większości przypadków grzybnię, która rozrasta się w podłożu, stanowią grzyby nieszkodliwe dla roślin. Nie ma zatem potrzeby ich zwalczania, można jedynie ograniczyć ich rozwój poprzez wymianę części podłoża (skomplikowane zadanie) lub podlanie gleby np. wywarem z czosnku, który ma właściwości grzybobójcze.
W przypadku zauważenia, że grzybnia rozrasta się bardzo agresywnie i szybko opanowuje rośliny (i wierzchnią warstwę gleby), które zaczynają obumierać – mamy wówczas do czynienia z grzybnią chorobotwórczą. Nie pozostaje nam wtedy nic innego, jak usunięcie roślin oraz wszystkich komponentów tworzących ogród (np. kamyczki, żwirek) oraz dokładne umycie słoika gorącą wodą z detergentem, np. płynem do naczyń lub środkiem dezynfekującym. Należy pamiętać, aby dezynfekcję wykonać w jednorazowych rękawiczkach, aby nie przenieść zarodników grzyba na nowe rośliny i dodatki.
Grzyby kapeluszowe
Grzyby kapeluszowe bywają częstymi gośćmi w tym specyficznym mikroświecie, zamkniętym w słoiku. Najczęściej są przenoszone wraz z mchem i warto podkreślić, że nie są w żadnej mierze szkodliwe dla roślin tworzących szklany las.
W celu ograniczenia ich bytności należy je usunąć zanim “otworzą” swoje kapelusze i rozsieją zarodniki, z których wkrótce wykiełkują kolejne pokolenia. W przeciwnym wypadku pielęgnacja lasu w słoiku będzie zdecydowanie trudniejsza. Po pewnym czasie grzybnia obumiera i wszystko wraca do stanu sprzed pojawienia się grzybów.
Pajęczyna
Pajęczyna w słoiku “tkana” jest przez pajęczaki, które nie są w stanie wyrządzić dużo szkód zaaranżowanym roślinom. Warto jednak usunąć mechanicznie (np. ręcznie) pajęczynę, a powierzchnię liści przetrzeć roztworem z octu.
Mszyce
Te niewielkie szkodniki, w szklanym lesie, pojawiają się na szczęście dość sporadycznie, ponieważ mszyce nie są wielbicielami wilgotnych i parnych warunków. Bezpośrednia szkodliwość mszyc polega na wysysaniu soków z młodych pędów łodyg i liści. Pobierając w ten sposób pokarm, mszyce wprowadzają do rośliny ślinę, która zmienia jej wygląd. Skutkiem tego są deformacje, obniżające wartość dekoracyjną rośliny ozdobnej.
Mszyce w szklanym lesie z powodzeniem można zwalczyć stosując, odpowiedni do tego celu, naturalny preparat z dodatkiem czosnku, np. BIOCHRON (w płynie).
Latające muszki
W celu zwalczenia dorosłych osobników ziemiórek sprawdzi się silny lep w kolorze żółtym, który przyciąga owady. Należy jednak pamiętać, że w glebie wciąż pozostają żywe larwy, z których za pewien czas wykluje się kolejne pokolenie owadów dorosłych. Aby temu zapobiec i skuteczniej przerwać cykl rozmnażania się ziemiórek, warto podjąć walkę równocześnie również z larwami.
Larwy ziemiórek zwalcza wywar z czosnku lub pokrzywy, a w przypadku otwartego lasu – znaczne ograniczenie podlewania. Ziemiórki nie tolerują suchej gleby, jednak niekiedy może to wiązać się z tym, że larwy jeszcze bardziej agresywnie zaatakują nasączone wodą korzenie roślin.
Więcej na temat tych szkodników znajdziesz we wpisie Natrętne ziemiórki.