Problem z rozróżnianiem tych dwóch gatunków wynika raczej z podobnego brzmienia nazw, niż ze zbliżonego wyglądu. Oba gatunki są drzewami rodzącymi kolczaste owoce zawierające brązowe błyszczące kasztany, ale pozostałe cechy budowy zewnętrznej wyraźnie je różnią. Gorzkie nasiona kasztanowca służą jedynie za pokarm dla zwierzyny (ludzie mogą je jeść dopiero po zneutralizowaniu gorzkich saponin), natomiast kasztan jadalny jest nie tylko jadalny, ale i bardzo smaczny (na surowo, pieczony, gotowany oraz w postaci mąki), a do tego pożywny i zdrowy (ze względu na dużą zawartość witamin B i K).
Rodziny botaniczne
Drzewa te pochodzą z zupełnie różnych rodzin botanicznych: kasztanowiec (jako przedstawiciel mydleńcowatych) to krewny klonów, natomiast kasztan ma krewnych wśród szlachetnych dębów i buków.
Kwiaty
Kwitnienie białych wiechów kasztanowca można podziwiać w maju (w obrębie tego samego kwiatostanu znajdują się przeważnie kwiaty obupłciowe). Natomiast u kasztana występują męskie, kłosowate kotki, a u ich podstawy nieliczne żeńskie pączki.
O ile woń kasztanowców orzeźwia, kwitnące w czerwcu kasztany wydzielają aromat przypominający duszny zapach tranu.
Owoce
Owoce kasztanowców służą głównie do tworzenia armii ludzików w kolczastych hełmach czy białobrzuchych krówek. Nasiona kasztanowca wypadają z łatwością z mięsistej, kłującej torebki. Owoce kasztanowca są niejadalne, a nawet trujące. Jednak przydają się w przemyśle farmaceutycznym do sporządzania skutecznych maści na stany zapalne żył.
Wg klasyfikacji botanicznej owoce kasztana to orzechy. Najeżona okrywa pęka po osiągnięciu pełnej dojrzałości, lecz przeważnie by wydostać owoce trzeba się jeszcze trochę namęczyć, by ją zdjąć. Smak pieczonych kasztanów to uczta dla powonienia i podniebienia.
Liście
Szczególnym pięknem niesamowitych liści kasztanowców zachwycał się np. Stanisław Wyspiański. To największe liście, jakimi poszczycić mogą się drzewa naszego klimatu. Dłoniaste, złożone, długoogonkowe. Niestety z powodu masowego występowania szrotówka większość z nich opada masowo przed nadejściem prawdziwej jesieni.
Liście kasztanów są skórzaste i lśniące. Z przyczyn naturalnych żadne szkodniki nie wpływają negatywnie na strukturę i kondycję liści. Brzeg piłkowany, ostry a ogonek krótki. Przebarwiają się stopniowo na piękny, żółty kolor nim opadną z drzew.
Uprawa
Kasztanowce spotkamy w parkach, jako drzewa alejowe lub imponujące samotniki na środku rozległych trawników. Są w pełni mrozoodporne i tolerancyjne odnośnie podłoża, nasłonecznienia i wilgotności podłoża.
Kasztany w Polsce pojawiają się raczej w roli ciekawostki w arboretach i ogrodach botanicznych. Długi czas nabierania odporności na przymrozki zniechęca większość amatorów. Wielbiciele jadalnych owoców rzadko bywają nagradzani za cierpliwość w uprawie tych drzew – w naszym klimacie rzadko zdarza się, by je zawiązały lub by owoce wykształciły się w pełni.