Kiełki to znakomite bogactwo witamin, minerałów, błonnika i innych substancji odżywczych. Są smaczne, a do tego zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety. Jak uprawiać kiełki rzodkiewki, rukoli czy rzeżuchy w domu? Jak pomoże w tym specjalna kiełkownica, by po paru dniach cieszyć się kiełkami?
Źródło zdrowia
Kiełki posiadają niezwykle cenne właściwości, które różnią się od siebie w zależności od gatunku rośliny. Wszystkim znane kiełki rzeżuchy to źródło witamin A, B, C, K, białka i soli mineralnych. Działają one moczopędnie, wzmacniają paznokcie i włosy, a także dbają o prawidłową pracę tarczycy. Równie popularne kiełki rzodkiewki pomagają podczas przeziębienia, oczyszczają zatoki i przyśpieszają przemianę materii. Kiedy posiada się problem z zębami i kośćmi, warto dodawać do posiłków kiełki słonecznika, a kobietom w ciąży poleca się kiełki soczewicy. Kiełki lnu (siemię lniane) obniżają poziom złego cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Wszystkie z wymienionych gatunków kiełków można hodować w domu i cieszyć się nimi każdego dnia.
Jak uprawiać kiełki w domu?
Niezależnie od wyboru sposobu, wszystkie gatunki powinno się uprawiać w miejscu z równomiernym dostępem do światła, ale nie narażonym bezpośrednio na działania promieni słonecznych. Najbardziej znaną metodą jest uprawa kiełków w słoiku, z użyciem gazy zamiast pokrywki. Nasiona zalewa się przegotowaną, letnią wodą i zostawia na kilka godzin. Po upływie tego czasu trzeba wylać jej pozostałość przez gazę, a czynność powtarzać minimum dwa razy dziennie. Tą metodą można hodować kiełki rzodkiewki, słonecznika, kozieradki, soczewicy, buraka i fasoli mung.
Dla osób, które lubią ułatwione zadania istnieje także sposób uprawiania kiełków w specjalnej kiełkownicy. Posiada ona kilka warstw, więc można jednocześnie zasiać kilka gatunków roślin. Cała metoda polega na tym, że rozsypuje się na niej nasiona i przepłukuje przegotowaną, letnią wodą około trzech razy dziennie. Specjalnie opracowany system powoduje, że jej nadmiar automatycznie spływa na najniższą warstwę kiełkownicy, dzięki czemu nasiona posiadają zawsze odpowiednią ilość wilgoci do pełnego i szybkiego rozwoju.
Wyhodowane i gotowe do spożycia kiełki powinno się osuszyć z nadmiaru wody i przechowywać w lodówce. Są one zdatne do jedzenia przez ok. 7 dni.
Jak wybrać odpowiednie nasiona?
Na kiełki powinno się przeznaczać nasiona odpowiednio przygotowane do tego celu. Nie można w ten sposób korzystać z każdego opakowania – tj. “zwykłych” nasion dostępnych w sklepach ogrodniczych. Nie chodzi tylko o gatunek, czy odmianę, ale o przygotowanie nasion do wysiewu. Mogą one (chociaż nie muszą) być zaprawiane przeciw chorobom lub szkodnikom. Substancje chemiczne, którymi zostały potraktowane, mogą działać szkodliwie na ludzki organizm.
Nie wszystkie kiełki warzyw nadają się do spożycia, dlatego do podkiełkowywania wybieraj tylko nasiona z opakowań oznaczonych jako “nasiona na kiełki”.
Środki ostrożności
Po każdym kiełkowaniu należy dokładnie wymyć pojemnik, w którym rosły kiełki. Najlepiej przelać go wrzątkiem, można także zastosować ocet. Ma to na celu wyeliminowanie groźnych grzybów, bakterii i pleśni. Jeśli pleśń pojawiła się w trakcie uprawy kiełków – całą hodowlę należy wyrzucić.