Zielone liście naci pietruszki od wieków cenione są nie tylko z uwagi na ciekawy smak, który doskonale aromatyzuje różne potrawy, ale także ze względu na bogaty skład, który dostarcza naszemu organizmowi wielu witamin i składników mineralnych.
Krótka charakterystyka
Pietruszka zwyczajna to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, wywodząca się z regionu Morza Śródziemnego, gdzie odkryli ją Egipcjanie. Z czasem o wyjątkowych właściwościach tego cennego warzywa i jego zielonych liści przekonali się także Grecy i Rzymianie – to właśnie oni nazwali ją pietruszką, ponieważ rosła na skałach wapiennych („petra” z łaciny oznacza skałę).
Co zawiera natka pietruszki?
Natka pietruszki zawiera spore ilości witamin i mikroelementów. Główne z nich to:
• witamina C – wzmacnia naszą odporność, a w połączeniu z kwasem foliowym i żelazem działa także krwiotwórczo, dzięki czemu zapobiega anemii;
• prowitamina A (beta-karoten) – w 100 g naci pietruszki znajdziemy aż 5510 µg prowitaminy A, która doskonale wpływa na nasz wzrok i cerę;
• sole mineralne, takie jak m.in. żelazo (w 100 gramach znajduje się 5 mg żelaza), wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan czy potas; witamina PP, K i te z grupy B (w tym kwas foliowy);
• flawonoidy (apigenina, luteolina), które skutecznie walczą z chorobami nowotworowymi, w tym m.in. nowotworem skóry oraz piersi;
• olejki eteryczne (m.in. mirystycyna, limonen, eugenol);
• aminokwasy;
• chlorofil;
• błonnik – w 100 g naci pietruszki występuje 40 g błonnika.
Warto także podkreślić, że nać pietruszki jest niskokaloryczna (100 g natki zawiera zaledwie 36 kalorii) i posiada niski indeks glikemiczny (IG 11), dzięki czemu jest świetną przyprawą dla osób odchudzających się, diabetyków i tych, które zmagają się z zaburzeniami metabolizmu.
Jak przechowywać natkę?
Zielona pietruszka najlepiej smakuje świeża i surowa, ale można ją również zasuszyć, a następnie zamrozić. Nie traci wtedy swych cennych właściwości. Pęczek natki pietruszki zachowa jędrność w szklance wody przez 3 dni, w lodówce zawinięty w papierowy ręcznik ponad tydzień. Posiekana i zamrożona (np. w plastikowym pojemniczku) zielona pietruszka po wyjęciu i dodania do zupy, sosu, mięsa czy koktajlu zachowa swoje właściwości i składniki odżywcze.
Bogactwo witaminy C
Nać pietruszki początkowo wykorzystywana była jako roślina ozdobna, jednak z biegiem czasu zyskała ona znaczenie także w medycynie naturalnej. Natka pietruszki zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich dostępnych owoców i warzyw, a konkretnie – 4 razy więcej niż pomarańcza!
Na co pomaga natka pietruszki?
Za sprawą zawartego w niej chlorofilu roślina ta pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także działa antyseptycznie – odświeża oddech i zwalcza bakterie gromadzące się w jamie ustnej. Z tego powodu nać pietruszki polecana jest także palaczom, którzy szukają sposobu na niwelowanie zapachu tytoniu.
Chociaż nać pietruszka nie jest najpopularniejszym źródłem żelaza, to ze względu na dużą zawartość witaminy C ułatwia ona jego przyswajanie przez organizm (czyli działa krwiotwórczo). W związku z tym regularne spożywanie koktajli z natką pietruszki polecane jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z anemią i chcą wzmocnić odporność organizmu.
Natka pietruszki to także naturalny diuretyk, którego zadaniem jest wspieranie prawidłowej pracy nerek. Roślina ta działa moczopędnie, jest w stanie skutecznie usuwać nadmiar wody z organizmu (spożywanie liści natki pietruszki zaleca się osobom, które borykają się z dolegliwościami dróg moczowych, m.in. z kamicą lub nawracającymi infekcjami pęcherza moczowego).
Regularne spożywanie natki pietruszki zaleca się również osobom, które mają problemy jelitowe. Roślina ta poprawia trawienie pokarmów, zwalcza pasożyty jelitowe i pomaga w dolegliwościach wątrobowych. Co ważne, ze względu na dużą zawartość magnezu powinny ją jeść także osoby, które piją duże ilości kawy, prowadzą stresujący lub bardzo aktywny tryb życia.
Przeciwwskazania
Niestety, chociaż przez wielu nać pietruszki jest nazywana królową wśród polskich przypraw, to nie każdy może bezpiecznie korzystać z jej wyjątkowych właściwości. Większe ilości natki pietruszki nie są wskazane dla osób zmagających się z chorobami nerek oraz hiperkaliemią (nadmiar potasu we krwi). Roślina ta zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który może zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Nać pietruszki to także źródło witaminy K, która może utrudniać działanie niektórych leków, dlatego na jej spożywanie powinny uważać m.in. osoby chore na zakrzepicę. Co więcej, nawet niewielkie ilości natki pietruszki mogą okazać się niebezpieczne dla osób, które mają alergię na tę roślinę.