Rośliny zielne oraz warzywa uprawiane na parapecie wymagają optymalnego dokarmiania, ale tylko i wyłącznie nawozami pochodzenia organicznego. Dobrym pomysłem jest wykładanie pomiędzy rośliny zaparzonych liści herbaty lub fusów, z niesłodzonej i niezabielonej mlekiem, kawy. Świetnym, choć mniej znanym pomysłem, jest również zastosowanie nawozu wykonanego ze skórek po bananach.
Składniki mineralne
W skórkach z bananów znajdują się składniki pokarmowe dla roślin: potas, fosfor, wapń i magnez. Jeśli takie dokarmianie roślin będziemy stosować regularnie, szybko zauważymy efekty w postaci szybszego przyrostu nowych pędów.
Przygotowanie
Banany przed spożyciem należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem ekologicznego detergentu. Po zjedzeniu owocu, skórki moczymy przez 10 minut w wodzie z sodą oczyszczoną (na 1l wody potrzeba 2 łyżeczek sody), wycieramy i rozdrabniamy.
Najprostszym z nich jest zakopanie świeżych, najlepiej pociętych na kawałki skórek z banana w podłożu przeznaczonym dla roślin. Należy zrobić to na ok. 2-3 tygodnie przed sadzeniem roślin, aby skórki miały szansę nieco się rozłożyć i wstępnie użyźnić glebę.
Wprawdzie nie rozłożą się w tym czasie całkowicie, gdyż proces ich rozkładu jest powolny, ale dzięki temu przez wiele kolejnych tygodni będą stopniowo uwalniać składniki odżywcze, użyźniając podłoże i poprawiając jego strukturę.
Oczywiście ta metoda jest przeznaczona dla roślin ogrodowych.
W zimie skórki banana można suszyć na kaloryferze, a po sezonie grzewczym w piekarniku. Zmielone skórki są łatwiejsze w użyciu i zajmują mniej miejsca w pojemniku. Niezależnie od tego, jaki sposób dokarmiania wybierzemy, rośliny będą nam wdzięczne.
Skórki świeże lub suszone
Można używać świeżych skórek lub suszonych. Jeśli ktoś uprawia warzywa na działce może zbierać skórki przez całą jesień i zimę, a potem odpowiednio spreparować i zastosować.
Na trzy tygodnie przed posadzeniem roślin na balkonie lub parapecie, albo na grządce, warto wzbogacić podłoże w rozdrobnione skórki. Drobno pocięte świeże lub suszone skórki mieszamy z glebą i po trzech tygodniach sadzimy rośliny.
Suszone skórki można zmielić i takim proszkiem posypujemy glebę pomiędzy uprawianymi roślinami, przynajmniej raz na dwa tygodnie.
Wyciąg ze skórek
Ze skórek po bananach można również zrobić wyciąg: 10 skórek z banana zalewamy 10l wody i odstawiamy na 48 godzin w ciemne, ale ciepłe miejsce. Po tym czasie wyciąg zlewamy i stosujemy do podlewania w rozcieńczeniu 1:1. Jeśli dłużej pozostawimy wyciąg, wówczas, po zakończeniu fermentacji – zazwyczaj po 14 dniach, uzyskamy gnojowicę. Stosujemy w rozcieńczeniu 1:10 do nawożenia wszystkich roślin.