PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

Jak wykorzystać skorupki jajek?

Skorupki jajek świetnie regulują pH roślin, niwelując kwaśny odczyn gleby.

Skorupki jajek świetnie regulują pH roślin, niwelując kwaśny odczyn gleby. Skorupka jest bogata w wapń, żelazo, cynk, a także w krzem siarkę i fluor, a więc z powodzeniem można ją wykorzystać do nawożenia domowych roślin doniczkowych. Najlepsze są skorupki jajek kur pochodzących z ekologicznego chowu, gdyż mamy wówczas gwarancję, że nie będzie w materiale szkodliwej chemii.

Jak przygotować?

Nawóz ze skorupek jajek można przygotować w prosty sposób w formie proszkowanej i płynnej. Formę proszkowaną można pokruszyć ręcznie lub zmielić na proszek np. w płynku do kawy. Nawóz z pokruszonych skorupek wystarczy wsypać do ziemi w doniczce i nieznacznie podlać. Pod wpływem wilgoci wapń stopniowo zacznie uwalniać się do gleby.

Formę płynną uzyskujemy natomiast po zalaniu czystych i pokruszonych skorupek wrzątkiem. Roztwór pozostawiamy na kilka dni w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu (pamiętajmy, aby co jakiś czas dokładnie wymieszać zawiesinę). Po upływie około tygodnia materiał należy wymieszać i podlać nim rośliny.

Woda po ugotowanych jajkach jest również bogata w minerały, a więc warto także ją wykorzystywać do nawożenia. Ostudzoną wodę należy wymieszać i umiarkowanie podlać nią roślinę.

Do jakich gatunków?

Gatunki roślin doniczkowych lubiące nawóz ze skorupek to głównie: paproć, hoja, zielistka.

rosliny-doniczkowe-wpis-181

Wyjątki

Skorupki jaj nie są wskazane dla wszystkich roślin. Zawierają azot i węglan wapnia, dlatego należy zasilać nimi gatunki preferujące zasadowy lub obojętny odczyn podłoża. Nie powinno się ich natomiast dodawać do doniczek z azaliami, paprociami czy storczykami.

Korzyści dla roślin doniczkowych

Nawóz ze skorupek jaj obniża kwasowość gleby. Wiele gatunków roślin preferuje gleby o zasadowym lub obojętnym pH. Drugą zaletą jest pobudzenie wzrostu korzeni. Zawarty w skorupkach jaj węglan wapnia działa wzmacniająco na korzenie roślin, dzięki czemu ich wzrost jest szybszy i silniejszy.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności

    X