Banany Blue Java to rodzaj bananów o smaku i konsystencji przypominającej lody waniliowe. Oprócz ciekawego smaku wyróżniają się jasnoniebieskim odcieniem skórki i kremowym białym miąższem. Chociaż nie są one tak popularne, jak odmiana Cavendish, w Azji Południowo-Wschodniej są powszechnie uprawiane i spożywane w postaci deseru.
Wartości odżywcze
Niebieskie banany są odmianą, które pod względem wartości odżywczych są zbliżone do bananów żółtych. Podobnie jak inne rodzaje bananów, są źródłem błonnika, manganu oraz witamin B6 i C. Ponadto dostarczają również niewielkie ilości żelaza, fosforu, tiaminy i selenu. Jeden średni banan Blue Java w 100 g dostarcza:
• Wartość energetyczna: 105 kcal
• Białko: 1,5 grama
• Węglowodany: 27 gramów
• Tłuszcz: 0,5 grama
• Błonnik: 3 gramy
• Witamina B6: 26% dziennego zapotrzebowania (RDA)
• Mangan: 14% RDA
• Witamina C: 11% RDA
• Miedź: 10% RDA
• Potas: 9% RDA
• Kwas pantotenowy: 8% RDA
• Magnez: 8% RDA
• Ryboflawina: 7% RDA
• Kwas foliowy: 6% RDA
• Niacyna: 5% RDA
Doskonały zamiennik słodyczy
Banany Blue Java są doskonałą niskokaloryczną alternatywą dla słodkich przysmaków, takich jak lody i budyń. Zamiana słodyczy na te banany może nie tylko pomóc zmniejszyć podaż energii, ale może również zwiększyć dzienne spożycie błonnika. Badania pokazują, że zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik może korzystnie wpłynąć na kontrolę masy ciała.
Gdzie kupić niebieskie banany?
Niebieskie banany można spotkać głównie na terenie Azji, Australii i Hawajów. Nie trzeba jednak podróżować do tych miejsc, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem bananów. Drzewko bananowca Blue Java można hodować w Polsce, ponieważ ta odmiana jest odporna na warunki klimatyczne. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że wysokość tego bananowca może wynieść nawet 5 metrów.