Sekator to dość powszechne narzędzie wykorzystywane w pracach porządkowych w ogrodzie. Poza możliwością sprawnego przycinania gałęzi i łodyg, wykazuje się ostrością odpowiednią do przecinania np. kabli.
Praca z użyciem sekatora ma sens, jeśli narzędzie jest ostre i zachowuje swoje właściwości takie, jak w momencie zakupu. Warto, więc systematycznie ostrzyć sekator i poddać go właściwej konserwacji, która znacznie przedłuży jego żywotność. Jak jednak wykonać tę czynność, aby rzeczywiście przywrócić mu maksymalną ostrość i wydajność?
Kiedy wykonać ostrzenie?
Sekator należy ostrzyć raz w sezonie, jednak istnieje wiele sytuacji, w których może stępić się znacznie szybciej. Nie istnieje zatem jedna reguła mówiąca o częstotliwości ostrzenia noży Najlepszym rozwiązaniem jest obserwacja z jaką szybkością i dokładnością sekator pracuje.
Jeżeli tnie równo i szybko – nie trzeba podejmować żadnych działań, jeżeli natomiast miażdży, urywa, czy szarpie końcówki przycinanych gałęzi lub łodyg – wówczas wymagane jest naostrzenie elementów tnących. Używanie zbyt tępego sekatora oznacza nierówno przycięte rośliny, które nie tylko prezentują się mniej estetycznie, ale też mogą mieć trudność z wypuszczeniem nowych przyrostów. Stanowi to problem głównie w przypadku krzewów typowo ozdobnych.
Przygotowanie sekatora
Po usunięciu nieczystości sekator należy umyć mydłem szarym lub najlepiej – ogrodniczym. Mocniejsze zabrudzenia można zmyć rozpuszczalnikiem. Obawiając się występowania chorób roślin, można również zdecydować się na dezynfekcję, polegającą na przetarciu narzędzia np. spirytusem.
Zasady ostrzenia sekatora
Ostrzenie sekatora nie jest skomplikowanym zadaniem, lecz wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu ostrzącego. Najlepiej sprawdza się do tego specjalistyczna ostrzałka lub szlifierka kątowa z papierem ściernym. Można też próbować ostrzenia o osełkę lub metalowy pilnik.
Rodzaj sekatora
Dalsze kroki zależą od posiadanego typu sekatora – te klasyczne, wyposażone w ostrze mijające, wymaga ostrzenia tylko z jednej strony, koniecznie zewnętrznej.
Sekatory kowadełkowe ostrzy się natomiast z obu stron. Samo ostrzenie należy wykonywać zawsze pod kątem 45 stopni. Dla uzyskania odpowiedniego rezultatu trzeba wykonywać płynne ruchy od ostrza na zewnątrz narzędzia. Nie można jednak wykonywać ruchów powrotnych przy ostrzu. Należy odsunąć sekator od szlifierki na taką odległość, żeby nie zniszczyć powierzchni jego noży.
W celu uniknięcia efektu poszarpania warto pamiętać o używaniu pilnika o jak najmniejszej gradacji. Ostrzenie kończy się w momencie, gdy powierzchnia sekatora będzie gładka, a jego ostrze idealnie równe.