Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/users/artani01/public_html/domains/roslinyzielone.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/users/artani01/public_html/domains/roslinyzielone.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/users/artani01/public_html/domains/roslinyzielone.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Blog Artanis - pielęgnacja i aranżacja roślin - Różne kolory marchwi

PRACUJEMY W: PN.-PT. 9.00-17.00 | 501 858 666 | UWAGA! ŚWIADCZYMY KOMPLEKSOWE USŁUGI Z ZAKRESU ARANŻACJI I PIELĘGNACJI ROŚLIN DONICZKOWYCH

Menu

Czy fioletowa marchew istnieje naprawdę?

Fioletowa marchew, oprócz karotenu, zawiera dużą ilość antocyjanów, co wyraża się wyższą zdolnością przeciwutleniającą.

Marchew to jedna z najważniejszych roślin okopowych dla ludzi, uprawiana w regionach o klimacie umiarkowanym. Warzywo, lub właściwie owoc wg unijnych standardów, pochodzi z dzikich odmian, których korzenie wcale nie były pomarańczowe. Jak pokazują badania naukowców, marchewki były pierwotnie fioletowe lub żółte.

Pochodzenie

Dziś trudno jest ocenić pochodzenie i ścieżki ewolucyjne istniejących 80 gatunków marchwi uprawnej. Archeolodzy znajdują nasiona marchwi podczas wykopalisk na całym wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Afryce Północnej, w regionie azjatyckim i krajach europejskich o klimacie umiarkowanym

Dziki przodek znanej nam obecnie pomarańczowej marchewki pochodzi prawdopodobnie z rejonu Persji. Co ciekawe, początkowo warzywo to było hodowane głównie dla liści i nasion, a nie dla korzenia. Uważa się, że marchew we współczesnej formie przywędrowała z Afganistanu, gdzie była uprawiana od około X wieku. Wydaje się, że roślina została sprowadzona do Europy przez Maurów. Wzmianki o tym warzywie pojawiły się w Hiszpanii w XII wieku. Później opanowało resztę Europy, około XIII wieku dotarło do Włoch, a w XIV do Francji, Niemiec i Holandii.

Przeważający fiolet

Większość marchewek miała w tamtych czasach kolor ciemnofioletowy. Zdarzały się też czasem korzenie białe lub żółte, ale był to raczej wynik mutacji. Badacze uważają, że przez wiele wieków kolor pomarańczowy był prawie w ogóle niespotykany albo należał do rzadkości.

Fioletowa marchew nie tylko wyglądała inaczej od znanej nam współcześnie, ale miała też nieco inny smak – intensywnie słodki, czasem z nutką pieprzu.

rosliny-doniczkowe-wpis-146

Tworzenie się koloru marchwi

Podstawą pozyskiwania marchwi zarówno pomarańczowej, jak i białej stały się orientalne odmiany żółte. Ten wniosek, po przeanalizowaniu puli genów roślin, został wysunięty przez genetyków całkiem niedawno, ale zarówno żółta, jak i czerwona marchew nadal są uprawiane na świecie. Odmiana fioletowych marchwi o szczególnie intensywnym ciemnym kolorze nazywana jest czarną. Więc jaki jest powód takiej różnorodności kolorów? Zabarwienie korzenia marchwi jest wynikiem działania różnych pigmentów związanych z karotenoidami.

Karoten

Α- i β-karoten są odpowiedzialne za pomarańczową i żółtą barwę warzyw korzeniowych, podczas gdy β-karoten może stanowić nawet połowę całkowitej zawartości karotenoidów w pomarańczowej lub żółtej marchwi. Kolor korzeni czerwonej marchwi wynika z obecności likopenu i ksantofili.

Najniższą zawartość karotenu mają białe korzenie. Fioletowa i czarna marchew, oprócz karotenu, zawiera wyjątkowo dużą ilość antocyjanów, co wyraża się wyższą zdolnością przeciwutleniającą niż mają inne odmiany warzyw korzeniowych.


Masz pytania? Napisz do nas.

    W celu wysłania formularza, zaakceptuj Politykę prywatności

    X