Bazylii używamy przede wszystkim jako przyprawy, ale to też zioło o wielu właściwościach korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa m.in. na trawienie oraz apetyt, ale ma znacznie więcej zalet. Zobacz, jak prawidłowo uprawiać ją w doniczce.
Skąd pochodzi bazylia?
Aromatyczna bazylia to zioło, które przywędrowało do Europy prawdopodobnie z Afryki i Azji. Jest popularna w kuchni śródziemnomorskiej, ale też Azji południowo-wschodniej.
Ta smaczna roślina ma sporo gatunków i odmian, a do najbardziej popularnych należy bazylia pospolita (Ocimum basilicum). Ma ona dość duże, zielone liście, choć jest też bazylia o liściach bordowofioletowych (zwana czerwoną bazylią) oraz drobnych listkach, nazywana bazylią grecką, gdyż właśnie tam jest chętnie uprawiana (podobnie jak i czerwona).
Stanowisko
Stanowisko powinno być słoneczne (w cieniu będzie gorzej rosła, a liście będą mniej aromatyczne). Rośliny wymagają co najmniej 5 godzin światła słonecznego dziennie. Doniczki ustawiamy w miejscu osłoniętym przed silnymi wiatrami oraz ulewnym deszczem. W okresie wegetacji temperatura powietrza powinna kształtować się na poziomie 20-25°C.
Podlewanie
Bazylia lubi umiarkowanie wilgotną ziemię. Pamiętajmy, że nie należy zraszać liści w słoneczne dni (powstaną wówczas nieestetyczne poparzenia od słońca), podlewamy jedynie podłoże.
Ziemia dla bazylii
Bazylia potrzebuje żyznej, próchniczej i przepuszczalnej ziemi. Bardzo dobrze czuje się w kompostowej, która dostępna jest w wielu marketach i sklepach ogrodniczych.
Nawożenie bazylii
Bazylia jest roślina jednoroczną o krótkim okresie wegetacyjnym, więc nawożenie nie jest konieczne. Przy każdym podlewaniu możemy dodawać do wody biohumus (naturalny nawóz powstawały z odchodów dżdżownic kalifornijskich).