Wawrzyn szlachetny to zimozielony krzew, w stanie naturalnym występującym w krajach obszaru śródziemnomorskiego. Powolny wzrost (w warunkach hodowlanych osiąga wysokość do 150 cm), zwarty pokrój i ozdobne, błyszczące liście sprawiają, że drzewko laurowe stanowi doskonałą dekorację wielu tarasów i balkonów, również w Polsce.
Poznaj właściwości i zastosowanie liścia laurowego oraz dowiedz się jak prawidłowo pielęgnować wawrzyn szlachetny.
Wygląd i zastosowanie liści laurowych
Liść laurowy, ze względu na gorzkawy aromat, jest cenną rośliną przyprawową wykorzystywaną zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi oraz jako dodatek do dań z soczewicą czy fasolą.
W kuchni francuskiej popularny bukiet świeżych ziół, tzw. bouquet garni (liść laurowy, pietruszka, tymianek), związany nitką lub zaszyty w bawełnianym woreczku, używany jest do zup czy sosów. W kuchni Polskiej liść laurowy dodawany jest najczęściej do zup, śledzi i dań z kapusty kiszonej.
Co ważne, zielone, świeże liście laurowe można zbierać przez cały rok. Suszymy je w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu, a następnie przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Stanowisko
Drzewko laurowe wymaga osłoniętego od wiatru (nie znosi przeciągów), słonecznego i ciepłego stanowiska.
Podlewanie i zraszanie
Wawrzyn potrzebuje częstego (co 2-3 dni) podlewania w sezonie wiosennym i letnim. Ziemia w donicy powinna być zawsze wilgotna. Aby ułatwić sobie utrzymanie stałej wilgotności podłoża, warto przed sadzeniem rośliny wymieszać ziemię z hydrożelem. Składnik ten wchłania nadmiar wilgoci po podlaniu rośliny (mniej wody wycieknie po na podstawkę pod donicą) i oddaje ją stopniowo, gdy ziemia wysycha. Dzięki temu oszczędzamy wodę do podlewania i możemy wydłużyć okres pomiędzy kolejnymi podlewaniami.
Ponieważ drzewko laurowe lubi wysoką wilgotność powietrza, można je też regularnie zraszać miękką, odstaną wodą. Podobnie jak inne gatunki wymagające spoczynku, zimą ograniczamy podlewanie wawrzynu do minimum.
Nawożenie i przygotowanie do zimy
W sezonie wiosenno-letnim, tj. od kwietnia do lipca, zasilamy drzewko laurowe nawozami mineralnymi wieloskładnikowymi bądź nawozami organicznymi (najlepiej stosować jedne i drugie, na przemian). Jeżeli drzewko laurowe uprawiamy w celu pozyskiwania liści do celów przyprawowych lub leczniczych, do nawożenia rośliny warto wykorzystać naturalny biohumus. Po rozcieńczeniu z wodą, podlewamy drzewko laurowe biohumusem co 2 tygodnie od wiosny do końca lata.
Przed nadejściem przymrozków, gdy laur przechodzi w stan spoczynku, przenosimy donicę do widnego, chłodnego pomieszczenia o temp. 5-10°C. Ograniczamy w tym okresie podlewanie i całkowicie zaprzestajemy nawożenia.
Przycinanie pędów
Pod koniec zimy warto przyciąć drzewko laurowe, skracając o połowę młode, jednoroczne pędy. Drzewko dobrze znosi cięcie, można je, więc również dowolnie formować. Najczęściej wawrzyn szlachetny przycina się na kształt stożka, a formy szczepione na pniu – na kształt kuli.
W warunkach domowych najłatwiej wykonać rozmnażanie wawrzynu przez sadzonki półzdrewniałe pobrane późnym latem.