Liście opadające masowo w okresie jesiennym mogą stanowić pewien problem, szczególnie jeśli w ogrodzie występuje duża liczba drzew i krzewów.
Zalegające na ziemi martwe liście należy zebrać a potem w odpowiedni sposób utylizować. Jednym z najefektywniejszych sposobów recyklingu i ponownego wykorzystania w ogrodzie materiałów ekologicznych jest kompostowanie i produkcja ziemi liściowej.
Ziemia liściowa a kompost
Ziemia liściowa to podłoże jednorodne, powstające wskutek rozkładu liści drzew i krzewów ozdobnych oraz owocowych. Przy właściwej produkcji ma przyjemny, ziemisty zapach i ciemnobrunatną barwę. W przeciwieństwie do tradycyjnego kompostu, powstającego z różnych odpadów, ziemia liściowa ma mniejszą zawartość składników pokarmowych. Zawiera przede wszystkim węgiel – główny budulec blaszek liściowych, dlatego w mniejszym stopniu stosuje się ją do bezpośredniego zwiększenia żyzności gleby.
Ziemia liściowa poprawia strukturę podłoża, zwiększa jego zwięzłość oraz zdolność do magazynowania wody i składników pokarmowych.
Zastosowanie
Ziemia liściowa może posłużyć jako alternatywa dla torfu ogrodniczego oraz spulchniacz do gleby. Może również stanowić rodzaj ściółki – gleba liściowa doskonale zatrzymuje wilgoć. Dzięki temu ograniczymy parowanie wody z gleby i zapobiegniemy wysuszaniu roślin w okresie letnim. Ziemię liściową można wykorzystać także jako podłoże do wysiewu nasion – wystarczy zmieszać ją pół na pół z kompostem, aby zyskać ziemię idealną do kiełkowania roślin.
Czy wiesz, że...
Liście roślin, które nie opadają na zimę, najczęściej są pokryte cienką, woskową powłoką. Przez to w kontakcie z wodą mogą się sklejać, utrudniając tym samym dostęp powietrza i spowalniając proces przetwarzania materii organicznej. Proces kompostowania może zatem trwać dłużej lub wcale nie dojść do skutku, gdyż liście po prostu zgniją.
Gatunki drzew
Ziemia liściowa tworzona jest z liści: brzozy, grabu, jesiona, lipy, wiąza, wierzby oraz drzew i krzewów owocowych. Co jednak ważne, nie wszystkie liście kwalifikują się do przetworzenia na nawóz. Warto pamiętać, że do kompostowania nadają się jedynie liście całkowicie zdrowe, bez żadnych oznak chorób czy szkodników.
Najdłuższym czasem rozkładu cechują się liście twarde, np. pochodzące z dębu, gruszy, olchy czy orzecha włoskiego. Wskazane jest, aby kompostować je w oddzielnym zbiorniku, aby nie spowalniały rozkładu reszty.
Jak to zrobić?
Przygotowanie ziemi liściowej zaczynamy od zebrania, oczyszczenia i rozdrobienia kosiarką mokrych liści (przyspieszy to ich rozkład). Wilgotne liście należy ułożyć w kilkucentymetrowych pryzmach, naprzemiennie przełożonych warstwami świeżej gleby lub kompostu. Następnie całość podlewamy wodą i przykrywamy całość folią. Ziemia liściowa jest gotowa zazwyczaj po upływie ok. 6 miesięcy.