Będąc wczoraj w jednym z warszawskich supermarketów, gdzie w godzinach popołudniowych falą szturmową uderzyli rodacy, chcąc zrobić większe zapasy w razie kryzysowej sytuacji związanej z epidemią koronawirusa, natknęliśmy się na zupełnie opustoszałe półki, tam gdzie jeszcze kilka godzin wcześniej piętrzyły się kolorowe opakowania z makaronem, ryżem czy kaszą.
Kilka alejek dalej – zaskoczenie – półki z alkoholem prawie nietknięte. Do wyboru m.in. znane gatunki wódki: Finlandia, Pan Tadeusz, Luksusowa, Bols, Krupnik i wiele, wiele innych.
Test the taste!
Wódka może być alkoholem degustacyjnym. Dla smakosza tego trunku, każda wódka ma swój indywidualny smak, a prym wiodą wódki produkowane z ziemniaków.
Wódki kukurydziane i pszenne są cenione ze względu na ich subtelną słodycz i gładki smak, z kolei wódka ziemniaczana ma bardzo neutralny smak (idealnie nadaje się do drinków). Oznacza to, że nuty wermutu w Twoim martini staną się nieco wyraźniejsze, sok pomarańczowy w śrubokręcie będzie nieco jaśniejszy, a morska bryza będzie bardziej żywa i owocowa. Innymi słowy, wódka ziemniaczana jest idealna na imprezy.
Jedną z wyraźnych cech wódki jest jej wysoka zawartość alkoholu – prawie wszystkie wódki są sprzedawane w ilości około 40% alkoholu objętościowo lub ABV (ang. Alcohol By Volume, alkohol objętościowo). Oznacza to, że wódka szybko Cię upije.
Dobrze zrobiona klasyczna wódka to prawie wyłącznie woda i alkohol, z odrobiną smaku pochodzącego ze skrobi źródłowej i dodatkiem w postaci kropli lub dwóch sztucznego aromatu. Wódkę można wytwarzać z niemal każdej rośliny o wysokiej zawartości skrobi lub cukru, w tym z samych owoców i cukru, ale większość wódki w dzisiejszych czasach jest wytwarzana z ziaren, takich jak pszenica i jęczmień. Ziemniaki są również popularną bazą wódki, jak wspomnieliśmy wyżej, ze względu na ich neutralny profil smakowy.
Jak uprawiać ziemniaki?
Optymalny termin sadzenia ziemniaka przypada na II i III dekadę kwietnia, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm wynosi około 10°C. W przypadku odmian wczesnych, uprawianych pod agrowłókniną, podkiełkowane sadzeniaki można sadzić wcześniej, przy temperaturze gleby wynoszącej powyżej 5°C.
Jeśli szukasz butelki niedrogiej i doskonałej wódki ziemniaczanej, rekomendujemy trzy najpopularniejsze: Luksusowa, Czarny Chopin, Wyborowa Polski Ziemniak.
Martini
Nieodłącznie kojarzy się z tajemniczym Jamesem Bondem i jego słynnym „wstrząśnięte nie zmieszane”. Do przygotowania tego nadzwyczaj popularnego drinku potrzebujesz: 50 ml ginu i 15 ml wytrawnego wermutu. Za radą przystojnego agenta, jako sposób łączenia składników, sugerujemy metodę pierwszą – do shakera wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy alkohol i wstrząsamy, a następnie przelewamy do kieliszka koktajlowego i dodajemy zieloną oliwkę.
Śrubokręt
Najprostszy drink na świecie, jaki można zrobić, a jednocześnie dość często spotykany w kartach w barach i pubach. Lista składników nie jest długa – ten drink to po prostu wódka ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym.
Morska Bryza
Ten mocno orzeźwiający drink składa się z wódki, soku grejpfrutowego i żurawinowego, ewentualnie można dorzucić plasterki limonki. Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu, dodaj 2-3 kieliszki wódki, dopełnij sokiem grejpfrutowym do 2/3 wysokości szklanki, dodaj sok żurawinowy do pozostałej 1/3 szklanki.